Σύνθεση από πλακάκια

Σύνθεση από πλακάκια
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σύνθεση από πλακάκια (EL)
Ceramic tile panel (EN)

Αβραμίδης Μηνάς (EL)
Avramidis Minas (EN)

Σύνθεση του Μηνά Αβραμίδη, αποτελούμενη από τριανταδύο (32) πλακάκια. Θέμα: ο Νείλος και οι παραπόταμοί του. Τα εξωτερικά πλακίδια δημιουργούν ένα ευρύ πλαίσιο με επαναλαμβανόμενο μοτίβο: Ταινία μπλε χρώματος με φλογοειδείς απολήξεις διαχωρίζει το πλαίσιο σε δύο τμήματα. Το κατώτερο συμπληρώνεται με τιρκουάζ χρώμα και τα κενά που προκύπτουν στο πάνω τμήμα με φυτικό μοτίβο από τουλίπες και γαρύφαλλα. Στην κεντρική σύνθεση κυριαρχεί η μορφή της γιγαντόσωμης προσωποποίησης του ποταμού. Η ανδρική μορφή είναι γυμνή με μόνο φύλλο συκής. Έχει ανακεκλιμένη στάση και στηρίζεται πάνω σε ένα αγγείο, από το οποίο εκρέει νερό και σε μία Σφίγγα. Δίπλα από την Σφίγγα, ένας κίονας που επιστέφεται με κάνιστρο με σταφύλια. Στο αριστερό χέρι κρατάει στάχυα. Το ποτάμιο στοιχείο υποδηλώνεται και με μικρά τμήματα χιτώνα μπλε χρώματος που είναι ορατός σε σημεία του σώματος του γενειοφόρου άνδρα και δίνουν ρέουσα εντύπωση. Δεκαέξι γυμνές ανδρικές μορφές, πιθανόν ερωτιδείς, διάσπαρτες στην παράσταση δίνουν ζωντάνια. Στο κέντρο χαμηλά ένας ερωτιδέας παίζει με ένα μικρό σκύλο. Από την πάνω δεξιά γωνία της σύνθεσης φύεται ένα περίτεχνο φυτικό κόσμημα που αναπτύσσεται σε διαγώνιο άξονα και συμπληρώνει το κενό που προκύπτει από τη στάση του ποτάμιου θεού. Πρόκειται για ένα κόσμημα με μακρόσυρτα, ελισσόμενα φύλλα saz, από όπου φύονται τουλίπες, ρόδακες και σχηματοποιημένα γαρύφαλλα. (EL)
Φορέας προστασίας: Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού (EL)
Archaeological Service / Museum: Museum of Modern Greek Culture (EN)

Τραπέζι (EL)
Πλακίδιο (EL)
Table (EN)
Plaque (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού (EL)


1901 AD - 1999 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

RQKN69



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.