Ευαγγελιστάριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ευαγγελιστάριο (EL)
Gospel Lectionary (EN)

Γλυζούνης Εμμανουήλ (EL)
Glyzounis Emmanouel (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων (EL)
Ευαγγελιστάριον περιέχον την των Ευαγγελιστών διαδοχήν, πόθεν άρχονται και πού καταλήγουσιν. Έτι δε Κανόνια ΛΕ΄. εν οις ευρίσκεται αεί ποτέ το Ευαγγέλιον των Κυριακών του όλου ενιαυτού, ομοίως και το Εωθινόν, κ΄ ποίος ήχος ψάλλεται εν εκάστη Κυριακή‧ κ΄ έτερα αναγκαία περί του ευρείν την ημέραν του Αγίου Πάσχα, κ΄ Πασχάλιον διηνεκές. Συντεθέν παρ' Εμμανουήλου του Γλυζωνίου. Ενετίησι, ᾳψξη. 1768, Παρά Δημητρίω Θεοδοσίου τω εξ Ιωαννίνων. Η στάχωση είναι χάρτινη επενδυμένη με ύφασμα και με επίθετα αργυρά μετάλλια, ένα στο εμπροσθόφυλλο και τρία στο οπισθόφυλλο. Στο εμπροσθόφυλλο το μετάλλιο φέρει ανάγλυφη διακόσμηση της Ανάστασης του Χριστού δυτικού τύπου. Στο οπισθόφυλλο το κεντρικό μετάλλιο φέρει ανάγλυφη διακόσμηση της Σταύρωσης του Χριστού και σώζονται άλλα δύο ένα στην άνω αριστερή γωνία, όπου απεικονίζεται ο ευαγγελιστής Ιωάννης με το σύμβολό του, τον αετό, και ένα στην κάτω αριστερή γωνία, όπου απεικονίζεται ο ευαγγελιστής Μάρκος με το σύμβολό του, το λιοντάρι. Πιθανόν να έφερε από ένα μετάλλιο και στις υπόλοιπες γωνίες, όπως ίσως και τις τέσσερις γωνίες του εμπροσθόφυλλου. Το βιβλίο προέρχεται από την Ι. Μ. Αγίας Παρασκευής στα Μάρμαρα. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Ioannina (EN)

Έντυπο βιβλίο (EL)
Printed book (EN)

Χαρτί (EL)
Άργυρος (EL)
Ύφασμα (EL)
Silver (EN)
Textile (EN)
Paper (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων (EL)

Πλάτος: 25.0 εκ. Ύψος: 33.0 εκ. (EL)


1769 AD - 1768 AD



Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

S3JXSP



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.