Μελαμβαφής αμφορίσκος με πώμα από το Γαρδίκι

Μελαμβαφής αμφορίσκος με πώμα από το Γαρδίκι
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Μελαμβαφής αμφορίσκος με πώμα από το Γαρδίκι (EL)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)
Μελαμβαφής αμφορίσκος με πώμα. Συγκολλημένος από πολλά όστρακα και συμπληρωμένος. Βάση δακτυλιόσχημη με κοιλόκυρτη επιφάνεια έδρασης. Στο κέντρο φέρει μικρό έξαρμα. Σώμα ημισφαιρικό με διογκωμένη κοιλιά και ελαφρώς γωνιώδη ώμο. Επί του ώμου φύονται κάθετες λαβές ταινιωτής διατομής και καταλήγουν κάτω από το χείλος. Λαιμός κοντός κυλινδρικός στέφεται με οριζόντιο πεπλατυσμένο χείλος το οποίο εσωτερικά φέρει αυλάκωση για να εφάπτεται το πώμα. Το αγγείο περιτρέχουν ζεύγος αυλακώσεων. Μία στο ύψος του ώμου και μία στη βάση του λαιμού. Διατηρούνται ίχνη διακόσμησης τύπου δυτικής κλιτύος στο λαιμό και στον ώμο. Πώμα δισκοειδές με επίπεδη επιφάνεια έδρασης. Η άνω επιφάνεια ελαφρώς κωνική. Ο περίγυρος στρέφεται ελαφρώς προς τα πάνω. Στο κέντρο κομβίο ανάρτησης μανιταρόσχημο. Ένα ψηλό κυλινδρικό κομβίο ανάρτησης που στη μέση φέρει δισκοειδή πεπλατυσμένη επιφάνεια. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Thesprotia (EN)

Αμφορίσκος (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Amphoriskos (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)

Διάμετρος: 15.5 εκ. Ύψος: 23.5 εκ. (EL)


323 BC - 31 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

R2ENKO



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.