Καραγκιόζης-Υπουργός

Καραγκιόζης-Υπουργός
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Καραγκιόζης-Υπουργός (EL)

Κούζαρος Σπύρος (EL)
Kouzaros Spyro (EN)

Φορέας προστασίας: Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού (EL)
"Καραγκιόζης Υπουργός". Η ενασχόληση του Καραγκιόζη µε επαγγέλματα τα οποία αγνοεί εξ' ολοκλήρου είναι ο πυρήνας της πλοκής των κωμικών έργων του θεάτρου σκιών. Εδώ παριστάνει τον Υπουργό και παίζει στην ομώνυμη παράσταση. Γενικότερα η απεικόνιση του Καραγκιόζη µε επίσηµη ενδυµασία παρουσιάζεται σε διάφορα έργα, όπως "Ο Καραγκιόζης Δήμαρχος", "Ο Καραγκιόζης Πρωθυπουργός" , "Οι τρεις γραμματικοί", "Ο Καραγκιόζης Γραμματικός" κ.ά. Η φιγούρα έχει εμφανή γελοιογραφικά στοιχεία. Έτσι, η κομψή εμφάνιση (φράκο, πουκάμισο, παπιγιόν, γάντια) συνδυάζεται µε μερικά από τα τυπικά ενδυματολογικά χαρακτηριστικά του Καραγκιόζη (μπαλώματα, έλλειψη παπουτσιού στο ένα πόδι και τρύπιο παπούτσι στο άλλο) ή ακόμα και µε εντελώς παράδοξα στοιχεία (π.χ. σπιρούνι στο γυμνό πόδι) ή και µε έναν αλλοπρόσαλλο συνδυασμό χρωμάτων και μοτίβων, που τελικά προσδίδουν ιδιαίτερα κωμική διάσταση στον ήρωα. Ο Σπύρος Κούζαρος µε λεπτά περιγράμματα, επιμελημένο σχεδιασμό, ζωηρούς χρωματισμούς, τονικές διαβαθμίσεις και σκαλίσματα στο χαρτόνι αποδίδει µε ιδιαίτερη γλαφυρότητα τις λεπτομέρειες της φιγούρας. (EL)
Archaeological Service / Museum: Museum of Modern Greek Culture (EN)

Φιγούρα θεάτρου σκιών (EL)
Shadow theater figure (EN)

Χαρτόνι (EL)
Cardboard (EN)

Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού (EL)

Ύψος: 145.0 εκ. (EL)


1901 AD - 1999 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

CLV61K



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.