Χάλκινη υδρία από το Προδρόμι

Χάλκινη υδρία από το Προδρόμι
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Χάλκινη υδρία από το Προδρόμι (EL)
Bronze hydria from Prodromi (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)
Χάλκινη υδρία, σφυρήλατη με χυτές λαβές και βάση που βρέθηκαν χωριστά και συγκολλήθηκαν. Φέρει ρωγμές και φθορές στον ώμο και στην αρχή της κοιλιάς. Κοιλιά ωοειδής, λαιμός λεπτός και αρκετά ψηλός. Το χείλος κάμπτεται προς τα έξω και κάτω και κοσμείται με έξεργο κορδόνι και σειρές ανάγλυφων ωών και λογχών στην παρυφή. Οι οριζόντιες λαβές δεν προσαρμόζονται άμεσα στο σώμα της υδρίας. Μεταξύ αυτών και του σώματος μεσολαβούν μικρά χάλκινα κυκλικά σφυρήλατα ελάσματα (προσαρμογές) με διακόσμηση λέσβιου κυματίου. Λέσβιο κυμάτιο φέρει και η βάση. Οι προσαρμογές της κατακόρυφης λαβής είναι συμφυείς και έχουν σχήμα φύλλων άκανθας. Τόσο η κατακόρυφη όσο και οι οριζόντιες λαβές φέρουν κατά μήκος της ράχης τους πέντε αυλακώσεις με βαθιές γλωσσοειδείς απολήξεις προς τα άκρα τους, ενώ στη εσωτερική (μη ορατή πλευρά) παρατηρείται κάποια τριεδρική διαμόρφωση. Στην κάτω προσαρμογή εφάρμοζε και την κάλυπτε εν μέρει το ωοειδές σφυρήλατο έλασμα (attasche) με την ανάγλυφη διονυσιακή σκηνή. Αυτό το έλασμα κολλήθηκε μετά τη συντήρηση πάνω στα ίχνη που διακρίνονταν σαφώς στην κοιλιά της υδρίας. Στο πίσω μέρος, μέσα στις κοιλότητες, υπήρχε μολύβι για να μην συμπιεστεί η έξεργη παράσταση. Η σκηνή απεικονίζει μεθυσμένο γυμνό Σειληνό υποβασταζόμενο από νεαρό Σάτυρο, που προχωρούν προς τα δεξιά. Ο Σειληνός είναι στεφανωμένος και φαίνεται να έχει ριγμένο στην πλάτη του ανεμιζόμενο ιμάτιο που περιτυλίγεται στον δεξιό βραχίονα. Ο Σάτυρος στρέφει αριστερά το κεφάλι και κοιτάζει τον Σειληνό. Φορεί πάρδαλη, δεμένη γύρω στον λαιμό, η οποία ανεμίζει πίσω από τους ώμους του. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Thesprotia (EN)

Υδρία (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Hydria (EN)

Χαλκός (EL)
Copper (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (EL)

Διάμετρος: 49.4 εκ. Ύψος: 32.5 εκ. (EL)


350 BC - 301 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

39NN2X



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.