Κρατήρας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Κρατήρας (EL)

Συγκολλημένος από πολλά όστρακα, ελλιπές ως προς μικρά τμήματα του κυρίως σώματος, του λαιμού, των χειλέων και των λαβών. Βάση διακεκριμένη με εσωτερική κοιλότητα, σώμα ωοειδές, κοντός, πλατύς, κυλινδρικός λαιμός, χείλος με επικλινή την οριζόντια επιφάνεια και περιχείλωμα με κάθετα τοιχώματα, λαβές διμερείς, δύο οριζόντιες, κυλινδρικής διατομής στο ύψος της μεγίστης διαμέτρου, οι οποίες ενώνονται με το χείλος με άλλες, κάθετες, ταινιόσχημες, λοξά τοποθετημένες. Διακόσμηση: Α΄ όψη: δυο ζωφόροι, η μία στο ύψος της γένεσης των λαβών και η άλλη κατά μήκος του λαιμού. Διακοσμούνται και οι δύο με συστήματα καθέτων, πυκνών γραμμών, που εναλλάσσονται με άλλα ζιγκ-ζαγκ τοποθετημένα οριζοντίως. Στο κέντρο της πρώτης ζωφόρου άνθος με τέσσερα τον αριθμό πέταλα σε ακτινωτή διάταξη γύρω από τετράπλευρο κάλυκα. Στα διαστήματα μεταξύ τους σταυροειδή μοτίβα. Στο κέντρο της δεύτερης ζωφόρου παράσταση σειρήνας σε προφίλ προς τα δεξιά. Τα κάτω άκρα αποδίδονται μετωπικά. Σαν παραπληρωματικά μοτίβα κύκλοι (5) με στιγμή στο μέσον και σειρά στιγμών κατά μήκος της περιφέρειας τους και οκτάφυλλο άνθος. Β΄ όψη: Δύο ζωφόροι που διακοσμούνται με τα ίδια γραμμικά μοτίβα και παράσταση πουλιών. Στην πρώτη πουλί σχηματικά αποδοσμένο σε προφίλ προς τα δεξιά σκυμμένο μπρος σε μεγάλων διαστάσεων αγγείο, ενώ στη δεύτερη το ίδιο πουλί σε προφίλ προς τα αριστερά. Παραπληρωματικά διακοσμητικά θέματα παρόμοια με αυτά της Α΄ όψης. Η λοιπή επιφάνεια του αγγείου καθώς και οι λαβές κοσμούνται με σύνολα οριζοντίων, λεπτών ταινιών, που γεμίζονται με συστήματα καθέτων, ευθειών γραμμών ή ζιγκ-ζαγκ. Το κατώτερο τμήμα του αγγείου και η βάση ολόβαφα, κατά μήκος του περιχειλώματος συστήματα καθέτων γραμμών ενδιαμέσως των οποίων παρεμβάλλονται διακοσμητικά μοτίβα σε σχήμα Χ. Στην εσωτερική επιφάνεια τρεις πλατιές, μελανές ταινίες έως το σημείο της ένωσης του λαιμού και του σώματος. Πηλός κιτρινωπός, επίχρισμα μελανό αρκούντως απολεπισμένο. Χρώμα πηλού βάθους: Munsell, HUE, 10YR, 8/3 - 7/3 (very pale brown). Χρώμα βαφής: Munsell, HUE, 7,5YR, N 2/ (black). (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Messenia (EN)

Κρατήρας (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Krater (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (EL)

Διάμετρος: 26.4 εκ. Ύψος: 35.3 εκ. (EL)


760 BC - 680 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

9LXF58



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.