Αταύτιστη σκηνή
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Αταύτιστη σκηνή (EL)
Wall painting with an unidentified scene. (EN)

Αποτοιχισμένη τοιχογραφία. Η σκηνή είναι πολύ αποσπασματικά σωζόμενη. Σε πρώτο επίπεδο διακρίνεται βαρύτιμο έπιπλο (θρανίο;) με ξυλόγλυπτη διακόσμηση. Στα δεξιά του, κυρτή κατασκευή που θυμίζει θωράκιο, μπροστά από την οποία διακρίνονται πύρινες φλόγες – ίσως να αποδίδεται συνοπτικά φούρνος ή καμίνι. Στο έδαφος είναι τοποθετημένα δύο αγγεία : το ένα αποδίδεται με ανοιχτό καστανό χρώμα, ενώ το άλλο, που εικονίζεται μέσα στη φωτιά, είναι μαύρο και φέρει ψηλό λεπτό λαιμό, καμπυλωτή λαβή, ημισφαιρικό καπάκι και ραμφωτή προχοή. Πάνω στο έπιπλο εικονίζεται μια μορφή, που σκύβει προς τα μπρος, με το ένα πόδι να κρέμεται στο πλάι του επίπλου, ενώ το χέρι απλώνεται προς τη φωτιά. Η μορφή φορά μηλωτή, αποδοσμένη με επάλληλες πινελιές λευκού και γκρίζου χρώματος, που εφαρμόζει στην κνήμη σχεδόν σαν τρίχωμα. Το παραπάνω στοιχείο οδηγεί στην υπόθεση ότι μπορεί να πρόκειται για κάποια σκηνή από το βίο του Προδρόμου (Συμπόσιο Ηρώδη ; Φυλάκιση ; Αποκεφαλισμός;). (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Rethymnon (EN)

Τοιχογραφία (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Wallpainting (EN)

Χρώμα (EL)
Αβγοτέμπερα (EL)
Κονίαμα (EL)
Mortar (EN)
Egg tempera (EN)
Colour (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου (EL)

Πλάτος: 54.0 εκ. Ύψος: 50.0 εκ. (EL)


1300 AD - 1324 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

RUMWLR



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.