Τμήμα επιτύμβιας στήλης

Τμήμα επιτύμβιας στήλης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Τμήμα επιτύμβιας στήλης (EL)
Fragment of a funerary stele (EN)

Μαρμάρινη, ενεπίγραφη, οθωμανική επιτύμβια στήλη, αποσπασματικά διατηρούμενη. Ανήκει στον τύπο της στήλης με σταδιακή μείωση προς τη βάση, ορθογώνια διατομή, κυματοειδές περίγραμμα στο ανώτερο τμήμα και πλούσιο φυτικό διάκοσμο πάνω από το επιγραφικό πεδίο. Η πρόσθια όψη της στήλης φέρει επιγραφή σε αραβικό αλφάβητο, από την οποία σώζονται μόνο δύο στίχοι, που αναγράφονται σε ορθογώνια διάταξη. Η επιγραφή περιβάλλεται από τοξωτό πλαίσιο στο ανώτερο τμήμα του οποίου φύονται εφαπτόμενα τρίλοβα και πολύλοβα φύλλα, ενώ δεξιά αυτού το πλαίσιο κοσμείται με μαργαρίτα. Το ανώτερο τμήμα του θραύσματος κοσμείται στο κέντρο με ρόδακα, που ορίζεται αριστερά από τμηματικά σωζόμενο ανθέμιο και δεξιά από ελικοειδή βλαστό που απολήγει σε ωοειδή πέταλα. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Chania (EN)

Στήλη (EL)
Stele (EN)

Μάρμαρο (EL)
Marble (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (EL)

Πλάτος: 32.0 εκ. Ύψος: 32.0 εκ. (EL)


1361 AD - 1912 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

NEDSCU



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.