Πήλινο αγγείο-λυχνοστάτης

Πήλινο αγγείο-λυχνοστάτης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινο αγγείο-λυχνοστάτης (EL)
Clay vase - candelabrum (EN)

Πήλινο αγγείο-λυχνοστάτης. Σώζεται ακέραιο, μόνο το περιχείλωμα του ψηλού στελέχους είναι σπασμένο. Απαρτίζεται από δύο ενωμένα στελέχη, ένα ψηλό σαν κηροπήγιο και ένα χαμηλό εντός του οποίου περικλείεται το υψηλότερο. Στο σημείο επαφής των δύο στελεχών υπάρχει μικρή οπή επικοινωνίας. Βάση επίπεδη, με ίχνη εφυάλωσης και κυκλικής διατομής εσοχή στο κέντρο, η οποία είναι επιμελώς εφυαλωμένη. Το σώμα του χαμηλού στελέχους μειώνεται προς τα πάνω, ενώ το σώμα του ψηλού στελέχους είναι κυλινδρικό και ανοίγει στο ύψος του χείλους. Το χείλος του ψηλού στελέχους νεύει προς τα έξω και φέρει εσωτερικά και εξωτερικά εγχάρακτους δακτυλίους, ενώ μόνο εξωτερικά σώζονται και ίχνη κτενωτής διακόσμησης. Το χείλος του χαμηλότερου στελέχους φέρει δύο βαθιές αυλακώσεις. Πηλός σκληρός, λεπτόκοκκος, με ελάχιστες μικρές τρύπες και μικρά εγκλείσματα. Munsell: 7.5 YR 7/6 (reddish yellow).Βαθυπράσινη εφυάλωση σε όλες τις επιφάνειες, εσωτερικές και εξωτερικές. Το στρώμα της εφυάλωσης είναι πολύ λεπτό και έχει απολεπιστεί σε πολλά σημεία. Γύρω από το χείλος του ψηλού στελέχους φέρει βαθύ χάραγμα, όπως επίσης και γύρω από το χείλος του χαμηλότερου στελέχους. Τρεις ομόκεντροι αβαθείς δακτύλιοι περιθέουν τη βάση. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Ilia (EN)

Λυχνοστάτης (EL)
Candelabrum (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)

Διάμετρος: 14.5 εκ. Ύψος: 11.6 εκ. (EL)


1430 AD - 1830 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

FUCC5W



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.