Μικρό ψηφιδωτό έμβλημα διακοσμημένο με ρόδακα

Μικρό ψηφιδωτό έμβλημα διακοσμημένο με ρόδακα
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Μικρό ψηφιδωτό έμβλημα διακοσμημένο με ρόδακα (EL)
Small floor mosaic centrepiece decorated with a rosette (EN)

Τμήμα ψηφιδωτού που αποτελείται από μικρό τετράγωνο έμβλημα ψηφοθετημένο με την τεχνική του opus vermiculatum. Με απόκρουση σε όλο το μήκος της μίας πλευράς του και μικρότερες στις γωνίες, που κατά τόπους έχουν προξενήσει φθορές σε τμήματα της διακοσμημένης επιφάνειας. Σημαντικά διαβρωμένες ορισμένες ψηφίδες, ιδίως αυτές από τεχνητή ύλη (όπως φαγεντιανή). Λείψανα λεπτότατου μολύβδινου ελάσματος-"οδηγού" διατηρούνται στο υπόστρωμα. Το έμβλημα κοσμείται με παράσταση πολύχρωμου ρόδακα, που προβάλλεται σε σκούρο πορφυρόχροο βάθος, το οποίο δημιουργείται με πυκνά τοποθετημένες, μικροσκοπικές, ποικιλόσχημες ψηφίδες. Ανάμεσα στους λεπτούς αρμούς διακρίνεται το απαλό καστανορόδινο χρώμα του υποστρώματος, που εναρμονίζεται με το χρώμα των ψηφίδων. Ο ρόδακας καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του τετραγώνου, στο οποίο εγγράφεται. Αποτελείται από οκτώ πέταλα, ακτινωτά διατεταγμένα γύρω από έναν κεντρικό δίσκο, ο οποίος δημιουργείται από δύο ομόκεντρες κυκλικές σειρές ψηφίδων. Τα πέταλα είναι διευθετημένα ανά τέσσερα σε δύο σειρές, αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα και παρουσιάζονται εναλλάξ με διαφορετικό σχήμα, μορφή και απόληξη αλλά και με διαφορετικές χρωματικές διαβαθμίσεις. Η λεπτότητα της εργασίας δείχνει ότι πρέπει να κατασκευάστηκε από έμπειρο ψηφοθέτη σε χώρο εργαστηρίου και στη συνέχεια τοποθετήθηκε έτοιμο στο κέντρο του ψηφιδωτού δαπέδου. Το έμβλημα του ρόδακα εντάσσεται στα emblemata vermiculata και ίσως αποτελεί το μικρότερο από τα έως τώρα γνωστά της συγκεκριμένης τεχνικής. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Dodecanese (EN)

Ψηφιδωτό επιδαπέδιο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Floor mosaic (EN)

Πηλός (EL)
Μόλυβδος (EL)
Φαγεντιανή (EL)
Λίθος (EL)
Ασβεστόλιθος (EL)
Κονίαμα (EL)
Clay (EN)
Rock (EN)
Mortar (EN)
Limestone (EN)
Faience (EN)
Lead (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)

Πλάτος: 9.2 εκ. Ύψος: 12.7 εκ. (EL)


200 BC - 151 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

NOPHHG



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.