Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου (κεντρικό έμβλημα)

Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου (κεντρικό έμβλημα)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου (κεντρικό έμβλημα) (EL)
Floor mosaic part (central emblem) (EN)

Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου (κεντρικό έμβλημα). Προέρχεται από δάπεδο έπαυλης, πλαισιωμένο από σχηματοποιημένο αστράγαλο. Στις δύο γωνίες του δαπέδου αυτού εκφύονται από άκανθα βλαστόσπειρες και χθόνιοι δαίμονες, που κρατούν στο κεφάλι κάνιστρο. Πρόκειται για ένα εκ των τριών (το μεσαίο), τουλάχιστον, κεντρικών εμβλημάτων του δαπέδου, μεταξύ των οποίων απεικονίζονταν ανθοδοχεία και φυτικός διάκοσμος. Στον κύκλο του εμβλήματος αυτού υπάρχουν παραστάσεις συμβόλων του Απόλλωνος και των Μουσών σε δύο ομόκεντρους κύκλους. Εσωτερικά, παριστάνεται λύρα με την επιγραφή ΑΠΟΛ-ΛΩΝ. Ενώ εξωτερικά αναγράφονται τα ονόματα των εννέα Μουσών και της Μνημοσύνης με τα σύμβολά τους, σε δέκα χωρίσματα ακτινοειδώς διατεταγμένα. Η σειρά των Μουσών έχει ως εξής: ΚΛΕΙΩ με το σύμβολο της θεάς (ανοιγμένος ειλητός), ΕΥΤΕΡΠΗ (με διπλό αυλό), ΘΑΛΕΙΑ, ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ (φθαρμένα), ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ (με κιθάρα), ΕΡΑΤΩ (με λύρα), ΠΟΛΥΜΝΙΑ (προσωπογραφία), ΟΥΡΑΝΙΑ (με σφαίρα του ουρανού), ΚΑΛΛΙΟΠΗ (με ημίκλειστο βιβλίο). Στο τμήμα της Μνημοσύνης παρίσταται βράχος και δύο ονόματα αναγράφονται στο άνω και κάτω μέρος: ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ και ΠΙΕΡΙΑ. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Ilia (EN)

Ψηφιδωτό επιδαπέδιο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Floor mosaic (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)


201 AD - 249 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

9C2EXR



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.