Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου (κεντρικό έμβλημα)

Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου (κεντρικό έμβλημα)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου (κεντρικό έμβλημα) (EL)
Floor mosaic part (central emblem) (EN)

Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου (κεντρικό έμβλημα). Προέρχεται από δάπεδο έπαυλης, πλαισιωμένο από σχηματοποιημένο αστράγαλο. Στις δύο γωνίες του δαπέδου αυτού εκφύονται από άκανθα βλαστόσπειρες και χθόνιοι δαίμονες, που κρατούν στο κεφάλι κάνιστρο. Πρόκειται για ένα εκ των τριών (το πρώτο από αριστερά), τουλάχιστον, κεντρικών εμβλημάτων του δαπέδου, μεταξύ των οποίων απεικονίζονταν ανθοδοχεία και φυτικός διάκοσμος. Στον εσωτερικό κύκλο του εμβλήματος αυτού απεικονίζονται τα σύμβολα του Ηρακλέους (ρόπαλο, φαρέτρα, τόξο και στεφάνι κισσού). Στον εξωτερικό παριστάνονται αριθμημένα κεντρικά θέματα των άθλων του ήρωα: το λιοντάρι, η Λερναία Ύδρα, ένας αγριόχοιρος, η έλαφος, οι Στυμφαλίδες, μία ασπίδα (;), ένας βράχος, ο ταύρος, ένα άλογο, ένας άλλος ταύρος, ο Κέρβερος και ένα φίδι (τα μήλα των Εσπερίδων;) τυλιγμένο σε δέντρο. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Ilia (EN)

Ψηφιδωτό επιδαπέδιο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Floor mosaic (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)


201 AD - 249 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

V0IFYD



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.