Τμήμα ερυθρόμορφης αρυβαλλόσχημης ληκύθου

Τμήμα ερυθρόμορφης αρυβαλλόσχημης ληκύθου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Τμήμα ερυθρόμορφης αρυβαλλόσχημης ληκύθου (EL)
Red-figured squat lekythos part (EN)

Μειδίας (EL)
MEIDIAS POTTER (EN)

Τμήμα ερυθρόμορφης αρυβαλλόσχημης ληκύθου. Βάση ελαφρά έξεργη σε σχέση με το σώμα, πολύ χαμηλή σε σχήμα τόρου. Το εξωτερικό του αγγείου καλύπτεται με μαύρο στιλπνό γάνωμα σε μερικά σημεία απολεπισμένο. Διακοσμείται με ερυθρόμορφη παράσταση γονυπετούς (σε βαθύ κάθισμα) γυναικείας μορφής, που φορά χιτώνα ζωσμένο στη μέση με λεπτή ζώνη. Με τα δύο της χέρια φαίνεται να κρατάει κάτι, ίσως μία προσφορά σε μικρό ορθογώνιο κιβώτιο, την οποία τείνει προς τα εμπρός, όπου σώζεται το ένα πόδι, ίσως ορθογώνιας τράπεζας ή βάθρου, δεν αποκλείεται κάποιου αγάλματος. Το υπόλοιπο τμήμα φαίνεται ότι επικαλυπτόταν από άλλο αντικείμενο, ίσως βάση κάποιου κίονα ή του στελέχους κάποιου περιρραντηρίου. Πίσω από την οκλάζουσα μορφή, σώζεται το χέρι άλλης, η οποία φαίνεται ότι κρατά είδος ασπίδωσης ή τυμπάνου. Ως έδαφος της όλης παράστασης χρησιμοποιείται ταινία με γραπτό συνεχόμενο γλωσσοειδές κόσμημα (γραπτό ''ιωνικό κυμάτιο''). Η λεπτή, προσεγμένη, εκτελεστική απόδοση των πτυχώσεων του χιτώνα όπως και κάποιες άλλες λεπτομέρειες (απόδοση ποδιού) εντάσσουν το συγκεκριμένο έργο στην καλλιτεχνική παραγωγή του ''Ζωγράφου του Μειδία''. Πηλός αττικός κοκκινωπός καθαρός. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Ilia (EN)

Λήκυθος αρυβαλλοειδής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Squat lekythos (EN)

Πηλός ερυθρός (EL)
Red clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (EL)

Πλάτος: 9.5 εκ. Ύψος: 7.5 εκ. (EL)


420 BC - 400 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

G00W7V



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.