Τμήμα μεγάλου μεγέθους οστρέινου ψελίου

Τμήμα μεγάλου μεγέθους οστρέινου ψελίου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Τμήμα μεγάλου μεγέθους οστρέινου ψελίου (EL)
Part of a shell bracelet (EN)

Τμήμα μεγάλου μεγέθους οστρέινου ψελίου. Σώζεται περίπου το 37% του αντικειμένου. Τα σπασίματα στις δύο πλευρές είναι ακανόνιστα. Ίσως καταστράφηκε κατά τη διαδικασία κατασκευής. Προέρχεται από απροσδιόριστη θυρίδα του όστρεου Glycymeris sp. υπόλευκου χρώματος, που σημειακά διατηρεί τις πορτοκαλί φυσικές αποχρώσεις του οστρέου. Διατηρείται σε καλή κατάσταση, αλλά έχει ιζήματα στις απολήξεις και στη μία του πλευρά. Το όστρεο είχε μάλλον συλλεχθεί διαβρωμένο από την ακτή. Έχει κυκλικό σχήμα με εξωστρεφή απόληξη και πλατιά σφενδόνη με ορθογώνια διατομή προς την περιοχή του χείλους. Η κατασκευή έγινε με την τεχνική της τριβής, όπως δείχνουν οι παράλληλες γραμμώσεις σε όλη την επιφάνεια του. Παρότι σε κάποια σημεία φαίνεται ότι έχει επιμελώς λειανθεί, φαίνεται ότι δεν έχει κατεργαστεί πλήρως. Έτσι, αποτελεί ένα ενδιαφέρον παράδειγμα για τη μελέτη της διαδικασίας κατασκευής των δακτυλίων-ψελίων. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Βραχιόλι (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Bracelet (EN)

Όστρεο (EL)
Seashell (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Μήκος: 6.14 εκ. (EL)


7000 BC - 3100 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

0QRMGC



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.