Ελεφάντινο αγαλματίδιο

Ελεφάντινο αγαλματίδιο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ελεφάντινο αγαλματίδιο (EL)
Ivory stattuette (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου (EL)
Ελεφάντινο αγαλματίδιο (τμήματα). Ο κορμός με την κεφαλή είναι το ένα τμήμα. Εικονίζει ανδρική μορφή γυμνή που σώζεται ως τη μέση, κάτω απ' την οποία φέρει ένα έμβολο απ' το ίδιο υλικό σε λεπτή προεξοχή με οπή η οποία προφανώς χρησίμευε για την έκθεση στο κάτω μέρος του κορμού. Τα χέρια φέρουν τους βραχίονες λίγο απομακρυσμένους από το σώμα ενώ οι πήχεις κάμπτονται και φέρονται μπροστά απ' το στήθος, έχοντας τα χέρια σε σφιγμένη γροθιά. Το αριστερό σώζεται ενώ από το δεξί λείπει η παλάμη. Το στήθος δηλώνεται με οπές. Το πρόσωπο κατεστραμμένο, σώζεται μόνο τμήμα του αριστερού ματιού καθώς και το δεξί αυτί. Η κόμη από υλικό άλλο (λίθος) έχει λεπτή κοκκίδωση και το κέντρο του θόλου του κρανίου διασχίζει βόστρυχος που φέρεται προς τα πίσω. Στο πίσω μέρος του αριστερού πήχη φέρει τμήμα επένδυσης από φύλλο χρυσού. Στο στήθος το υλικό έχει καεί επίσης στους ώμους, κυρίως στον αριστερό. Η κεφαλή, η κόμη, και τα χέρια (στους βραχίονες) είναι ένθετα και φέρον υποδοχές για την σύνδεση με τα άλλα τμήματα του κορμού. Αναφορικά με το κάτω τμήμα, τα πόδια, αποτελούνται από δύο τμήματα. Το ένα είναι το άκρο του αριστερού ποδιού. Είναι καμένο και φέρει δύο υποδοχές για τη σύνδεση του με το κάτω μέρος του κορμού. Το άλλο τμήμα του άκρου αριστερού ποδιού έχει αρκετή φθορά και φέρει και αυτό εσοχές για τη σύνδεση. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Lasithi (EN)

Αγαλμάτιο ανδρικής μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Statuette of a male figure (EN)

Χρυσός (EL)
Ελεφαντόδοντο (EL)
Gold (EN)
 Ivory (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου (EL)

Πλάτος: 11.9 εκ. Ύψος: 21.6 εκ. (EL)


1700 BC - 1050 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

TV1FMN



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.