Εξάρτημα άμαξας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Εξάρτημα άμαξας (EL)
Accessory of carriage (EN)

Χάλκινο εξάρτημα σε μορφή πιονιού πάνω σε βάση. Όμοιο με το Μ 2728. Το εξάρτημα αποτελείται από δύο μέρη, τη βάση και το πιόνι. Η βάση του είναι τετράπλευρη, διαστάσεων 4,6 x 4,6, κούφια εσωτερικά, με τη μία στενή πλευρά ανοικτή, διαστάσεων 3,3 x 1,9 εκ. Στο κάτω άκρο των τριών πλευρών, υπάρχει λοξή βαθμίδα. Η ανοικτή πλευρά χρησίμευε για την προσαρμογή του εξαρτήματος σε ξύλινο στέλεχος, το οποίο στερεωνόταν με καρφί στην κάτω πλευρά της βάσης. Το πιόνι είναι παρόμοιο με πιόνι στρατιώτη του σκακιού, αποτελείται από τρία τμήματα, έχει συνολικό ύψος 5,2 εκ. και είναι κολλημένο έκκεντρα στην πάνω επιφάνεια της βάσης. Το κατώτερο τμήμα είναι μία κυλινδρική βάση με δύο πλαστικούς δακτυλίους στο πάνω και το κάτω μέρος της. Πάνω στη βάση εδράζεται το μεσαίο τμήμα, ύψους 2,5μ., το οποίο είναι απιόσχημο και απολήγει σε δίσκο, με την κάτω πλευρά επίπεδη και την πάνω κυρτή, που επιστέφεται με σφαιρίδιο, του οποίου η κορυφή έχει μικρή βάθυνση. Στην οπή της κάτω πλευράς της βάσης σώζεται τμήμα του στελέχους του καρφιού μαζί με την κεφαλή του. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Kavala - Thasos (EN)

Άμαξα (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Carriage (EN)

Χαλκός (EL)
Copper (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας (EL)

Ύψος: 7.7 εκ. (EL)


51 AD - 224 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

U4JR90



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.