Πέταλο ίππου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πέταλο ίππου (EL)
Horseshoe (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας (EL)
Σιδερένιο πέταλο ίππου με ένα σιδερένιο καρφί, σχεδόν ακέραιο. Ελαφρώς απολεπισμένο και διαβρωμένο. Ελαφρώς αποκρουσμένο στην περιφέρεια. Σε σχήμα ανεστραμμένου U. Στην απόληξή τους οι βραχίονες, ορθογώνιας διατομής, διαστάσεων 2,2 – 1,3 Χ ± 0,7 εκ., κάμπτονται προς τα κάτω σε ορθή γωνία, σχηματίζοντας εξάρματα τραπεζοειδούς διατομής, διαστάσεων 0,8 /1 Χ 1 εκ. Η πάνω επιφάνεια είναι εντελώς επίπεδη, ενώ η κάτω είναι ελαφρώς κυρτή, φθαρμένη προς την εξωτερική πλευρά του καμπύλου μπροστινού τμήματος του πετάλου. Συμμετρικά, κοντά στην περιφέρεια των δύο βραχιόνων, διατάσσονται από τρεις ορθογώνιες οπές στερέωσης, διαστάσεων 0,75 Χ 0,65 εκ., σε απόσταση 0,7 – 0,5 εκ. μεταξύ τους. Στη μια σώζεται στη θέση του σιδερένιο καρφί, σωζόμενου μήκους 2,1 εκ., με ορθογώνια κεφαλή, διαστάσεων 0,7 εκ. Χ 0,8 εκ., και στέλεχος ορθογώνιας διατομής, διαστάσεων 0,35 Χ 0,2 εκ., που σε απόσταση 1,1 εκ. από την κάτω επιφάνεια του πετάλου κάμπτεται σε ορθή γωνία και διπλώνεται προς τα κάτω, υποδηλώνοντας το πάχος του νυχιού του ίππου, στο οποίο θα προσαρμοζόταν. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Kavala - Thasos (EN)

Πέταλο (ιπποσκευή) (EL)
Horseshoe (EN)

Σίδηρος (EL)
Iron (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας (EL)

Πλάτος: 9.9 εκ. Μήκος: 10.0 εκ. (EL)


1361 AD - 1912 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

440RA4



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.