Τμήμα χορού πολυελαίου

Τμήμα χορού πολυελαίου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Τμήμα χορού πολυελαίου (EL)
Part of chandelier (EN)

Το ξυλόγλυπτο τμήμα ανήκει σε πολυέλαιο-χορό. Η πάνω πλευρά είναι διαμορφωμένη σε δύο επίπεδα και παρουσιάζει τοξωτή απόληξη, ενώ η κάτω είναι σπασμένη. Στο κέντρο μέσα σε πλαίσιο με τοξωτή απόληξη παρουσιάζεται ζωγραφισμένη κατά τρία τέταρτα η προτομή ενός γενειοφόρου αγίου. Με το δεξί του χέρι κρατάει κλειστό ειλητό και φοράει κίτρινο ιμάτιο. Η μορφή φέρει φωτοστέφανο και αποδίδεται σε χρυσό φόντο. Τα υπόλοιπα τμήματα γεμίζουν με στοιχεία φυτικής διακόσμησης, όπως φύλλα. Το τμήμα είναι αμφιπρόσωπο και η άλλη όψη παρουσιάζει διαφορές μόνο ως προς την ζωγραφική απεικόνιση του αγίου, ο οποίος αποδίδεται σε προτομή κρατώντας ανοιχτό ειλητό με επιγραφή με το αριστερό του χέρι, ενώ με το δεξί να ευλογεί. Φέρει φωτοστέφανο και φοράει κόκκινο ιμάτιο. Χαρακτηριστικά είναι τα φύλλα χρυσού που είναι επενδυμένα στο έργο. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Kastoria (EN)

Πολυέλαιος (EL)
Chandelier (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς (EL)

Πλάτος: 30.7 εκ. Ύψος: 21.0 εκ. (EL)


1430 AD - 1830 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

SQ6GYC



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.