Χάλκινο κάτοπτρο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Χάλκινο κάτοπτρο (EL)
Bronze mirror (EN)

Χάλκινο κάτοπτρο. Σώζεται ακέραιος ο δίσκος που διακοσμείται με ομόκεντρους κύκλους στη πίσω όψη. Το επάνω πίσω μέρος του δίσκου φέρει διακόσμηση με ανάγλυφο κισσό και χάλκινο κρίκο. Το άνω μέρος της λαβής έχει τη μορφή σειρήνας - μορφής με σώμα πτηνού και κεφαλή γυναίκας. Η σειρήνα παριστάνεται κατά μέτωπο με ανοιχτά φτερά των οποίων οι άκρες επιστέφονται με κεφάλια κριαριών. Από τα πόδια της σειρήνας ξεκινούν ελικόσχημα φυτικά διακοσμητικά μοτίβα τα οποία καταλήγουν σε ανθέμιο που παρεμβάλλεται μεταξύ των ελίκων και των φτερών. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου της αποδίδονται καθαρά. Το κεφάλι της πλαισιώνεται από μικρούς βοστρύχους που σχηματίζουν ένα είδος στεφάνης, ενώ δυο μακριοί βόστρυχοι πέφτουν μπροστά σχεδόν σε όλο το μήκος του σώματός της. Αρκετά καλή διατήρηση των επιφανειών. Λείπει μικρό θραύσμα από το κάτω τμήμα της λαβής. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Serres (EN)

Κάτοπτρο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Reflector (EN)

Χαλκός (EL)
Copper (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών (EL)

Διάμετρος: 16.2 εκ. Ύψος: 24.5 εκ. (EL)


500 BC - 301 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

K6LEGC



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.