Πήλινη προτομή γυναικός

Πήλινη προτομή γυναικός
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινη προτομή γυναικός (EL)
Clay bust of a female figure (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας (EL)
Προτομή γυναικείας μορφής, συγκολλημένη από πέντε τμήματα. Φέρει αποκρούσεις στην κύρια όψη και την πίσω πλευρά στα αριστερά. Διακρίνονται ίχνη λευκού επιχρίσματος κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό και τη δεξιά παρειά του στόματος. Υπολείμματα καστανοκίτρινου χρώματος διακρίνονται στην περιοχή του λαιμού και του δεξιού χεριού. Φέρει ίχνη καύσης. Εσωτερικά η μορφή φορά ένδυμα το οποίο δεν μπορεί να διαγνωστεί αν είναι πέπλος ή χιτώνας. Ίσως λόγω του ότι δεν παρουσιάζει πτυχώσεις να πρόκειται για πέπλο. Στην περιοχή του λαιμού δημιουργείται ανοιγμα U καστανοκίτρινου χρώματος. Το ίδιο χρώμα παρατηρείται και λίγο χαμηλότερα στην περιοχή του δεξιού στήθους. Το ένδυμα συνοδεύει ένα είδος ιματίου (;) το οποίο καλύπτει το πίσω μέρος της κεφαλής και τον αυχένα, σκεπάζει τους ώμους, πλαισιώνει τις παρειές του σώματος και στο οποίο δημιουργούνται ανοίγματα μέσα από τα οποία προβάλλουν τα χέρια. Η αριστερή παρυφή του ενδύματος αναδιπλώνεται γύρω από τον δεξιό αγκώνα και καλύπτει το εσωτερικό ένδυμα μπροστά στην κοιλιακή χώρα. Η μορφή φέρει λυγισμένα στους αγκώνες τα χέρια μπροστά, το αριστερό στην περιοχή του αριστερού αντίστοιχου στήθους με χαρακτηριστική χειρονομία των δακτύλων (ένωση του δείκτη με τον αντίχειρα) και το δεξί κοντά στον δεξιό ώμο που με την ίδια χειρονομία μοιάζει να συγκρατεί το ιμάτιο. Σε αυτό διακρίνονται τρεις ταινίες καστανοκίτρινου χρώματος, ίσως βραχιόλια. Ο λαιμός είναι παχύς. Στην επιφάνειά του διαμορφώνονται δύο ταινίες καστανοκίτρινου χρώματος, πιθανότατα πρόκειται για περιδέραιο, ο τρόπος όμως που αποδίδονται τις κάνει να μοιάζουν σαν να συγκρατούν το ιμάτιο. Το πρόσωπο είναι ωοειδές με φαρδιές παρειές, μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια, έντονη μακριά μύτη και μακρά σαρκώδη χείλη. Τα αυτιά καλύπτουν δισκόμορφα ενώτια. Τα μαλλιά μπροστά στο μέτωπο χωρίζονται στη μέση και το πλαισιώνουν και τα υπόλοιπα είναι χτενισμένα προς τα πίσω. Στην κορυφή του κρανίου διακρίνεται μικρή οπή ανάρτησης. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Kavala - Thasos (EN)

Προτομή εικονιστική γυναικείας μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Female portrait bust (EN)

Πηλός ερυθρός ανοικτός/ρόδινος (EL)
Light red clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας (EL)

Πλάτος: 12.7 εκ. Ύψος: 14.5 εκ. (EL)


479 BC - 323 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

Y5PNGD



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.