Ασημένια λειψανοθήκη σε ομοίωμα εκκλησίας

Ασημένια λειψανοθήκη σε ομοίωμα εκκλησίας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ασημένια λειψανοθήκη σε ομοίωμα εκκλησίας (EL)
Silver Reliquary in Church's model (EN)

Ασημένια λειψανοθήκη σε ομοίωμα εκκλησίας. Το κύριο σώμα είναι οκταγωνικό με 4 μεγάλες πλευρές εναλλασσόμενες με ισάριθμες μικρότερες. Στις επιφάνειες της κάθε πλευράς υπάρχουν ανάγλυφες οι εξής παραστάσεις: 1. Η Κοίμηση της Θεοτόκου, 2. οι Άγιοι Ανάργυροι, 3. ο Άγιος Χαράλαμπος, 4. η Γέννηση της Θεοτόκου, 5. ο Άγιος Μοδεστος, 6. ο Άγιος Τρύφων, 7. ο Άγιος Γεώργιος, 8. ο Άγιος Δημήτριος. Το κάλυμμα χωρίζεται σε τρία διαζώματα και είναι διακοσμημένο από ανάγλυφες προτομές αγίων, πτηνά και φυτά. Στην κορυφή στηρίζεται ακέραιος σταυρός. Στην ώα του κουβούκλιου υπάρχει η εξής επιγραφή: "Η ΧΡΙΣΟΧΟΗ: Ν :ΤΖΙΤΖΟΣ: Ν :ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ". Κάτωθεν της βάσης σε τετράγωνο πλαίσιο είναι γραμμένα: "ΚΤΜΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΕΤΑΡΝΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ 10 1857". Περιέχει τα εξής Άγια λείψανα: Στο μέσον υποδοχή σταυρού που έχει χαθεί και γύρω τα εξής: ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης, του Αγίου Προδρόμου, του Αγίου Φανουρίου, των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Παντελεήμονος, του Αγίου Τρύφωνος και του οσίου Παταπίου. Μέσα στη λειψανοθήκη είναι τοποθετημένος, ξένος προς αυτήν, σταυρός με αργυρή επένδυση. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Phthiotis and Evrytania (EN)

Λειψανοθήκη (EL)
Reliquary (EN)

Άργυρος (EL)
Silver (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας (EL)

Διάμετρος: 20.0 εκ. Ύψος: 38.0 εκ. (EL)


1858 AD - 1857 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

UXX2XX



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.