Ξύλινη λειψανοθήκη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ξύλινη λειψανοθήκη (EL)
Wooden Reliquary (EN)

Λειψανοθήκη κιβωτιόσχημη ξύλινη με επικολλημένα λεπτά πλακίδια ελεφαντοστού που φέρουν εναλλάξ διακόσμηση διάτρητη (πριονωτή) ή ζωγραφιστή με χρυσό και καφέ χρώμα (φυτικά κοσμήματα). Οι πλατιές σκαλιστές ταινίες των πλευρικών όψεων αναδεικνύονται επάνω σε πράσινο βάθος (σμάλτο;), ενώ του καλύμματος σε χρυσό (από το τελευταίο ίχνη διατηρούνται). Στη μια μακριά πλευρά υπάρχει κλειδαριά, ενώ στη μια στενή μπρούτζινο στέλεχος καρφωμένο, που συγκρατεί το κάλυμμα κατά το άνοιγμα. Στηρίζεται σε τέσσερα ξύλινα στρογγυλεμένα πόδια. Στο εσωτερικό του καλύμματος υπάρχει ζωγραφιστή παράσταση της Γεννήσεως της Θεοτόκου πλαισιωμένη με τους Άγ. Χαράλαμπο και Νικόλαο που παριστάνονται ολόσωμοι σε χωριστά πλαίσια. Η εικόνα φέρει επιγραφή με μικρά γράμματα στο πάνω μέρος: Η Γέννησις της Θεοτόκου. Παριστάνεται μέσα σε χώρο που η οροφή του στηρίζεται σε δύο πεσσούς που τους ενώνει τόξο. Στο βάθος εικονίζεται τοξωτή θύρα. Αριστερά η Άννα, καθιστή στην κλίνη, με δύο κορίτσια μπροστά της, που την περιποιούνται. Δεξιά, ο Ιωακείμ καθιστός με το βρέφος; στην αγκαλιά του και ένα κορίτσι μπροστά του. Στο κέντρο η ξύλινη κούνια. Η παράσταση μπορεί να χρονολογηθεί στις αρχές του 19ου αι. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Phthiotis and Evrytania (EN)

Λειψανοθήκη (EL)
Reliquary (EN)

Ξύλο (EL)
Ελεφαντόδοντο (EL)
Σμάλτο (EL)
Wood (EN)
Enamel (EN)
 Ivory (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας (EL)

Πλάτος: 12.0 εκ. Μήκος: 20.0 εκ. Ύψος: 1.0 εκ. (EL)


1801 AD - 1849 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

JHRMVQ



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.