Ξύλινο κιβωτίδιο με αργυρή διακόσμηση

Ξύλινο κιβωτίδιο με αργυρή διακόσμηση
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ξύλινο κιβωτίδιο με αργυρή διακόσμηση (EL)
Wooden small chest with silver decoration (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (EL)
Ξύλινο κιβωτίδιο με επίθετη αργυρή διακόσμηση στο εξωτερικό του. Πάνω στο κάλυμμα υπάρχει η σκηνή της Μεταμόρφωσης εντός ακτινωτής μαντόρλας. Στο μέσο, εντός ελλειψοειδούς δόξας απεικονίζεται ολόσωμος ο Χριστός που ευλογεί με το δεξί χέρι και έχοντας το αριστερό παράλληλο στο σώμα. Εκατέρωθεν του Χριστού στέκονται σε βραχώδες έδαφος ολόσωμοι ο Προφήτης Ηλίας έχοντας τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος και ο Μωυσής που κρατάει τις δέλτους. Από κάτω απεικονίζονται στο έδαφος, με έντονες κινήσεις, Ο Ιάκωβος, ο Ιωάννης και ο Πέτρος. Σώζονται εγχάρακτες επιγραφές εκατέρωθεν της κεφαλής του Χριστού "ΙΣ ΧΡ" και πάνω από τα κεφάλια των υπόλοιπων προσώπων αντίστοιχα: ΗΛΙΑΣ, ΜΩΥΣΗΣ, ΙΑΚΩ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΕΤ.ΡΟΣ. Πάνω στο βραχώδες έδαφος διακρίνεται η επιγραφή "ΟΡΟΣ ΘΑΒΩΡΝ". Στις γωνίες του καλύμματος παριστάνονται τέσσερις αγγελικές δυνάμεις. Το εσωτερικό του κιβωτίου είναι επενδυμένο με άργυρο και εντός ελλειψοειδούς πλαισίου απεικονίζεται ο Μυστικός Δείπνος. Γύρω από ορθογώνια τράπεζα πάνω στην οποία υπάρχουν σκεύη και εδέσματα, απεικονίζονται οι μαθητές. Ο Χριστός και πέντε από αυτούς εικονίζονται στο πάνω μέρος της τράπεζας και πίσω από αυτούς πέντε τοξωτά ανοίγματα. Στο κυρίως σώμα του κιβωτιδίου υπάρχει κυάθιο με ανάγλυφη παράσταση του Χριστού μπροστά από τράπεζα και οι προτομές των μαθητών μέσα σε ομφάλια. Στην μπροστινή εξωτερική όψη του κιβωτιδίου υπάρχει η ακόλουθη εγχάρακτη επιγραφή: "Ιεράν την δε θήκην η Βλαταίων Μονή εκ Θεσσαλονίκη εποιήσατο / επιτροπεία Αθανασίου Ν. Μπλιάντη Ιουνίου 1:1862". Στο κιβωτίδιο αυτό φυλάσσονταν αργυρό κύπελλο που περιέφεραν οι μοναχοί για τον καθαγιασμό των πιστών. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of the City of Thessaloniki (EN)

Κιβωτίδιο (EL)
Small chest (EN)

Ξύλο (EL)
Άργυρος (EL)
Silver (EN)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (EL)

Διάμετρος: 16.8 εκ. Πλάτος: 22.8 εκ. Μήκος: 30.5 εκ. Ύψος: 10.0 εκ. (EL)


1863 AD - 1862 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

Q2N4EW



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.