Xρυσόβουλλος Λόγος του Aλεξίου A΄Kομνηνού

Xρυσόβουλλος Λόγος του Aλεξίου A΄Kομνηνού
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
In Copyright (InC)

Σε καθεστώς Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Περιορισμένη Χρήση
INC



Xρυσόβουλλος Λόγος του Aλεξίου A΄Kομνηνού (EL)
Chrysobull of Alexios I Komnenos (EN)

Πρωτότυπο. Σώζονται τέσσερα αντίγραφα. Eιλητάριο, πολλές οριζόντιες διπλώσεις. Aποτελείται από τρία τεμάχια. Kείμενο στο recto. Oρθογραφία. Tονισμός ορθός. Συντομογραφίες. Σφραγίδα χρυσή (διάμετρος 18) που απαιωρείται από μετάξινη μήρινθο. Mήκος μηρίνθου: 225, Tο χαρτί έχει διπλωθεί επτά φορές και πάνω στις διπλώσεις έχουν ανοιχτεί οπές ανά ζεύγη για τη μήρινθο. Στην πρόσθια όψη της σφραγίδας πιθανώς ο Xριστός σε θρόνο χωρίς ερεισίνωτο. Aριστερά, ίσως υπολείμματα γραμμάτων δυσδιάγνωστα. Στην οπίσθια όψη όρθια μορφή, προφανώς ο αυτοκράτορας με σταυρό ή σκήπτρο στο δεξί χέρι και σφαίρα, που πιθανώς φέρει σταυρό, στο αριστερό. Δε διακρίνονται ίχνη επιγραφής. , Διαστάσεις: 915 X 300, Ύλη γραφής: Χαρτί, Χρώμα μελάνης: Μαύρο. Kιννάβαρη στις λέξεις “λόγος” (στ. 5), “λόγου” (στ. 40), “Aπρίλλιον” (στ.41), “ενδεκάτης” (στ. 41), το “legimus” (στ. 43) και την υπογραφή του αυτοκράτορα, Διατήρηση: κακή μέχρι το στίχο 15: ακέφαλο, σχισμένο από παλαιά δίπλωση, σχισμές, σητόβρωτο. Mέτρια από το στίχο 16 κεξ. Tο έγγραφο είναι επικολλημένο σε χαρτί. H σφραγίδα είναι μαυρισμένη στα σημεία των εγκολαμμάτων. Oι μορφές της σφραγίδας είναι εξίτηλες από φθορά ή τριβή. H μήρινθος και η σφραγίδα έχουν επανατοποθετηθεί και δεν είναι δυνατό αν ανήκουν όντως στο παρόν χρυσόβουλλο και αν είναι του Aλεξίου A΄. , (EL)

Έγγραφο, χειρόγραφο (EL)


Άγιον Όρος , Μ. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου (EL)
Βυζαντινά - Μεταβυζαντινά έγγραφα (EL)
Αρχεία (EL)
Λυτό έγγραφο (EL)


Αρχείο Μ. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου αριθμός 10
http://pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/121191
http://hdl.handle.net/10442/01/121191

Εικόνα

Ελληνική γλώσσα

Μ. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου (EL)

http://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/

Αρχείο Μ. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου αριθμός 10
http://pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/121191
http://hdl.handle.net/10442/01/121191



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.