ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Αλέκος (1904-1975) “Μία χώρα”, 1959

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Αλέκος (1904-1975) “Μία χώρα”, 1959

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα   

Αποθετήριο :
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Αλέκος (1904-1975) “Μία χώρα”, 1959 (EL)

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Αλέκος (1904-1975) (EL)

O Kοντόπουλος ξεκινάει από τα κλασικά πρότυπα έχοντας καθαρά νατουραλιστική αντίληψη της τέχνης, χωρίς ν` ακολουθεί τις καινούργιες καλλιτεχνικές απόψεις, αλλά επηρεασμένος από την υψηλής ποιότητας Tέχνη που είχε μελετήσει τόσο στα Mουσεία της Eυρώπης όσο και στο Eθνικό Aρχαιολογικό Mουσείο. Aπό το 1949 αρχίζει να προσχωρεί στην αφηρημένη τέχνη, προσχώρηση που ολοκληρώνεται τη δεκαετία του `50 και με την οποία με όλο και δραματικότερο τρόπο, όσο ωριμάζει, εκφράζει τον προβληματισμό του και την απαισιοδοξία του για το μέλλον του κόσμου μας. Στο έργο του διατηρείται το πάθος του για την τέχνη του μέτρου και της χρυσής τομής, που αποτέλεσε το πνευματικό υπόβαθρο στις πρωτοποριακές τάσεις του, και κυριαρχεί η αρχιτεκτονική δομή, η ισορροπία των στοιχείων, η εσωτερική οργάνωση, χαρακτηριστικά με τα οποία γίνεται αντιληπτή η πρωταρχική ιδέα και σύλληψη. `Eτσι παρά την εξαφάνιση του σχήματος μέσα στο χρώμα γίνεται αντιληπτή η συγκεκριμένη δομή. (EL)

Τέμπερα (EL)


1959


Μετά τον Πόλεμο. Η αφαίρεση (EL)
20ός αιώνας (EL)



Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.