Σόμπα
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΣόμπα

Το Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο είχε στην κατοχή του πλήθος εποπτικών διδακτικών μέσων (εποπτικό υλικό και σχολικός εξοπλισμός) που χρησιμοποιούνταν κατά την εκπαιδευτική λειτουργία του. Τα μέσα αυτά αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος της κινητής περιουσίας του ιδρύματος, όπως προκύπτει και από την υπηρεσιακή αλληλογραφία του Διδασκαλείου. Το υλικό και ο εξοπλισμός αυτός διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες: α. Σχολικές Εικόνες. β. Σχολικοί Χάρτες. γ. Κεντήματα Διδασκαλείου. δ. Σχολικά έπιπλα. ε. Ποικίλα Αντικείμενα συλλογών και σχολικού εξοπλισμού. στ. Φωτογραφίες μαθητών/τριών και διδακτικού προσωπικού. στ. Εποπτικό υλικό μαθημάτων φυσικών επιστημών. ζ. Γραφική ύλη. Η κατηγορία «Ποικίλα αντικείμενα» περιλαμβάνει πλήθος αντικειμένων, τα οποία δεν εντάσσονται στις υπόλοιπες κατηγορίες αντικειμένων του Διδασκαλείου Κρήτης, καθώς η χρήση τους δεν μπορεί να συνοψιστεί σε μία ενιαία λειτουργία. Ένα από αυτά τα αντικείμενα είναι η ξυλόσομπα, η οποία υπήρχε σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας για να ζεσταίνονται οι διδάσκοντες/ ουσες και οι μαθητές/ τριες. Οι μαθητές/τριες αναλάμβαναν να φέρνουν τα ξύλα που θα άναβαν στη σόμπα και κάποιες φορές. ως επιβολή τιμωρίας, επιφορτίζονταν με το άναμμά της. Στο αρχείο φορητών αντικειμένων του Διδασκαλείου έχουν καταγραφεί δύο ξυλόσομπες. Η συγκεκριμένη ξυλόσομπα χρησιμοποιήθηκε στα Πρότυπα Δημοτικά Σχολεία του Διδασκαλείου Κρήτης. Πρόκειται για θερμαντικό σώμα με κυλινδρικό σχήμα, κατασκευασμένο από μαντέμι (χυτοσίδηρος) ή χάλυβα (ατσάλι). Στο κάτω μέρος της έχει ένα πορτάκι που ανοίγει με ένα πόμολο για να τοποθετηθούν τα ξύλα που αποτελούσαν τη θερμαντική ύλη.

Σχολικά αντικείμενα
3D
Objets scolaires
dctype:PhysicalObject
School items

-

30 εκ. × 63 εκ. x 31 εκ.

-

Θερμαντικό σώμα


Τρισδιάστατο μοντέλο

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/collection/category/1019/object/861*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.