Ταξίδι στη Βηθλεέμ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ταξίδι στη Βηθλεέμ (EL)
Journey to Bethlehem. (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου (EL)
Αποτοιχισμένη τοιχογραφία με τμήμα από την παράσταση του Ταξιδιού στη Βηθλεέμ. Στο αριστερό άκρο διακρίνεται η Θεοτόκος, με το Μ(ΗΤΗΡ) Θ(ΕΟΥ) στο φωτοστέφανό της, πάνω σε λευκό υποζύγιο. Φέρει το χέρι μπροστά στο στήθος και στρέφεται προς τα πίσω, όπου διακρίνεται το φωτοστέφανο μιας δεύτερης μορφής. Η μικρή κλίμακα των χεριών και το μικρό της ύψος υποδηλώνουν ότι πρόκειται για έναν από τους νεαρούς γιούς του Ιωσήφ, που θα πρέπει να εικονιζόταν ακόμα πιο πίσω. Ωστόσο η μικρή μορφή έχει ένσταυρο φωτοστέφανο. Ως εκ τούτου, είτε πρόκειται για λάθος του ζωγράφου, είτε πρόκειται για άλλη σκηνή, πιθανότατα η Φυγή στην Αίγυπτο. Η αγία οικογένεια κατευθύνεται προς το παλάτι του ηγεμόνα της Συρίας Κυρηνίου, που δηλώνεται από οικοδόμημα με διπλό τοξωτό άνοιγμα στην πρόσοψη, βαμμένο σε εντυπωσιακά χρώματα, με πλούσια διακόσμηση από μαρμαροθετήματα, και με τα ανοίγματα καλυμμένα από λευκά βήλα. Μπροστά από το οίκημα διακρίνεται ένθρονος ο ηγεμόνας, πλαισιωμένος από δύο στρατιώτες. Μεταξύ αυτού και της Θεοτόκου, ένας νεαρός αυλικός κρατά στα δυό του χέρια ανοιχτό ειλητάριο, που υψώνεται προς τον ουρανό. Πάνω του διακρίνεται πυκνογραμμένο κείμενο σε καλλιγραφική γραφή, που πιθανότατα μιμείται εβραϊκούς ή αραβικούς χαρακτήρες. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Rethymnon (EN)

Τοιχογραφία (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Wallpainting (EN)

Χρώμα (EL)
Αβγοτέμπερα (EL)
Κονίαμα (EL)
Mortar (EN)
Egg tempera (EN)
Colour (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου (EL)

Πλάτος: 137.0 εκ. Ύψος: 65.0 εκ. (EL)


1300 AD - 1324 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

1TOUN7



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.